Meditatie

Wat is meditatie?

Eigenlijk is meditatie gewoon ‘stil zijn’. Je zit – heel soms sta je – en ligt en doet even helemaal niets. De aandacht (het denken) ontspant; de bewegingen in de geest komen tot rust. Er ontstaat een toestand van getuige zijn. Je neemt jezelf waar, zonder enig oordeel.

Wat gebeurt er bij een meditatie uur?

Iedereen neemt plaats en maakt het zichzelf gemakkelijk om een langere periode met een rechte rug stil te kunnen zitten. Kussen, dekens, soms een meditatie krukje of een stoel kunnen daarbij helpen. De docent geeft je aanwijzingen om de mind, de geest, het denken tot rust te brengen. De momenten van stil zijn worden afgewisseld met pranayama (adem) oefeningen die de concentratie versterken en soms ook met hele rustige bewegingen. Uiteindelijk is er een liggende, diepe ontspanning aan het eind.

Waarom is mediteren zo belangrijk?

Eigenlijk heeft alle yoga maar één doel; het lichaam zo sterk en soepel maken dat het langere tijd kan mediteren. Leer je bij yoga vooral het ontspannen van het lichaam; mediteren ontspant de geest. Meditatie geef een diep gevoel van voldoening onafhankelijk van uiterlijke omstandigheden. Meditatie ontspant diep, gaat stress tegen, verbetert de kwaliteit van slaap en bevordert positief over je zelf denken en je zelf volkomen ervaren en aanvaarden zoals je bent. Het leidt tot meer zelfbewustzijn.

Vrijdagochtend “Meditatie en verdieping”

“Het is heerlijk om samen zo de dag te beginnen!”
Elke vrijdagochtend is er van 9.00 tot 9.45 uur gelegenheid tot mediteren in de kleine yogaruimte. Jeannette geeft in het begin een korte geleidde meditatie, waarna er stilte en ontspanning volgt. Hiervoor moet per keer worden betaald tenzij je een plus abonnement hebt. Deze meditatie is voor iedereen toegankelijk; je hoeft niet speciaal lid van Smrti te zijn.

Vrijdagavond “Meditatie en verdieping”

Op de vrijdagavond is er van 19.30 – 20.30 uur meditatie en verdieping. Deze ‘les’ wordt afwisselend door Cees, Patricia en Jeannette gegeven. Met elkaar wordt er gemediteerd en gezocht naar de stilte en de rust. Uitleg en filosofie worden afgewisseld met geleide meditatie. Er is ook Yoga Nidra en Restorative yoga als methodes van diepe ontspanning. Het is een goede afsluiting van de drukke week en een heerlijk begin van je weekend.

Datum (op vrijdag) Thema Docent
06 september Nidra Yoga Jeannette
13 september Meditatie Patricia
20 september Restorative Yoga Marianne
27 september Meditatie Cees
04 oktober Nidra Yoga Jeannette
11 oktober Meditatie Siranouch
18 oktober Meditatie Patricia
25 oktober Restorative Yoga Jeannette
01 november Meditatie Cees
08 november Meditatie Cees
15 november Nidra Yoga Jeannette

“Naar buiten kijken is dromen, naar binnen kijken is ontwaken”
(uitspraak van Carl Gustav Jung, Zwitsers psycholoog)