Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra is een systematische methode waarbij je naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning toewerkt.

Tussen wakker zijn en slapen

Yoga Nidra bestaat uit twee woorden uit het Sanskriet. Yoga betekent ‘samenbrengen’ of ‘verbinden’. En Nidra betekent ‘slaap’. Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Bij Yoga Nidra balanceer je dus als het ware op het lijntje tussen wakker zijn en slapen.

Hierdoor verwerk je spanningen die je onbewust vasthoudt en kan je lichaam zich op verschillende vlakken compleet ontspannen.

1 Ervaar bewuste diepe ontspanning

Je ervaart tijdens een sessie een diepe ontspanning die doordringt tot alle lagen van je zijn.

2 Ontwikkel je verbeelding en creativiteit

Omdat je tijdens een Yoga Nidra oefening veel beter in staat bent om alles los te laten, wakkert dit je creativiteit en verbeelding weer aan. Je haalt jezelf uit bestaande hokjes en programmeringen.

3 ‘Installeer’ je intenties

Soms werkt Yoga Nidra met intenties, affirmaties of een Sankalpa. Deze intentie herhaal je een paar keer tijdens de Yoga Nidra zachtjes in jezelf.

Wat doen we tijdens Yoga Nidra?

Na een korte zittende meditatie gaan we comfortabel liggen. Deze liggende houding houden we ongeveer 40 tot 45 minuten aan. We maken een ‘reis’ door het lichaam om elk stukje van het lichaam te laten ontspannen. Er komt een moment dat je bewust bezig bent met de adem, door de adem te tellen en er zijn soms visualisaties en het benoemen van de Sankalpa.

Yoga Nidra is onderdeel van ons meditatie-uur.