Arhanta Yoga

Beste allemaal,

smrti-arhanta2Terug na een maand India. Met het diploma yoga-docent op zak. Ik ben vertrokken met jullie lieve wensen in mijn hart.  Wat voel ik me blij en dankbaar. Wat is India een prachtig land. Wat heb ik genoten van de mensen, de koeien en de buffels en van de cultuur. Iedereen die je ontmoet begroet je met Namasté of Namaskar: het licht in mijn hart, begroet het licht in jou. Wat zou ook Nederland een stuk vriendelijker worden als we elkaar zo begroeten. Enige nuance is wel nodig. In Delhi rijden ze elkaar gerust aan om als eerste het kruispunt over te steken om elkaar daarna te groeten ??. Wij zouden de verzekeringspapieren invullen, maar in India volstaat ‘Namasté’. Maakt het leven een stuk simpeler.

De opleiding in de Ashram in Khajuraho zelf was pittig. Lange dagen waarin we 5 uur per dag op de grond zaten om filosofie en didactiek te volgen. En 6 uur per dag asanas deden/yoga beoefenden. 4 uur als student om medestudenten de kans te geven les te geven en 2 uur in de asanaclass waarin je je eigen houdingen, alignments en soepelheid verbeterde.

Het leven in een Ashram is pittig. Vroeg op, vast ritme, 3 x per dag rijst (kan het nu een jaar niet meer zien). En als delicatesse bonensoep voor het ontbijt. Maar we hebben ook heel veel lol gehad. Vooral de lessen waarin we leerden om houdingen te corrigeren waren super leerzaam maar ook hilarisch. Als je docent omvalt omdat je de houding verkeerd corrigeert moet je erg lachen en tegelijkertijd leer je er erg veel van. Het was een lange pittige periode, waarin ik veel leerde. Mijn lichaam soepel en mager werd. Waarin ik gelachen en gehuild heb. Mezelf nog beter heb leren kennen. En wat ik mocht afsluiten met het begeerde diploma.

Ik ben blij om terug te zijn. Kijk er naar uit om jullie allemaal weet te ontmoeten en bij te praten.

Op donderdag avond 17, 24 nov geef ik een les zoals deze in India volgens Swami Sivananda gegeven werd. We beginnen met ademhalingsoefeningen, waarna we de asanas beoefenen in volgorde van de chakra’s en afsluiten met een eindmeditatie waarin jullie in een diepe verkwikkende slaap zullen vallen.
De les begint om 19:30 en zal om 21:00 afgelopen zijn. Ik kijk naar jullie uit.