Yoga en de ayurvedische constituties; yoga en de energiestromen!

Altijd al willen weten waarom Yoga en Ayurveda met elkaar verbonden zijn? Nieuwsgierig naar de subtiele wereld van marmapunten, nadia’s en meridianen? In het weekend van 20 en 21 mei neemt Alberto ons mee in deze eeuwenoude tradities. Een weekend van verdieping, ervaring en inzicht!

 


Invulling workshop

Het is de eerste keer dat Alberto deze workshop in Nederland geeft. Het is een unieke gelegenheid om onder zijn bezielende leiding je eigen helende manier te vinden om te oefenen. Het is prachtige verdieping van je kennis en de toepassing daarvan in de praktijk!

Dag 1:
Op de eerste dag gaat Alberto in op de drie krachten, oftewel dosha’s, die de basis vormen van de Ayurveda: vata, pitta en kapha. Alle drie zijn in iedereen aanwezig. De verhouding verschilt echter per persoon en ook per dag en seizoen. Je unieke verhouding bepaalt je Ayurvedische body & mind type, je constitutie. Vaak is je constitutie een combinatie van twee dosha’s, bijvoorbeeld vata-kapha. Het betekent dat vata en kapha meer aanwezig zijn dan pitta. Alberto geeft Prana yoga Flow om de energie stroom van elk type te balanceren; jezelf in harmonie te brengen.

Dag 2:
Op de tweede dag van deze workshop gaat Alberto in op de marmapunten, meridianen en nadi’s.

Marmapunten:
Marmapunten zijn plaatsen waar verschillende lichaamsweefsels elkaar ontmoeten (zenuwen, spieren, pezen, bloedvaten, botten en gewrichten). Er wordt ook wel gezegd dat het punten zijn waar de meridianen zo dicht aan de oppervlakte liggen dat zij energie uit de kosmos kunnen opnemen, of dat het de punten zijn waar vata, pitta en kapha elkaar ontmoeten.

Meridianen:
De meridianen zijn de kanalen waarin de levenskracht (energie) stroomt. Er zijn verbanden tussen meridianen, organen, emoties, ziektes en energieën. Bij yogahoudingen beoogt de stretching van de houding de heling en bevrijding van de levensstroom. Elke yogahouding activeert deze meridianen!
Volgens de yoga filosofie heeft het lichaam 72.000 energiebanen. Die meridianen kun je je voorstellen als een soort bloedvatenstelsel. Ze zitten overal in ons lichaam en verbinden elk onderdeel met onze energie. Deze zienswijze komt sterk overeen met die van het hindoeïsme. Zij geloven ook dat het lichaam dergelijke energiebanen bevat alleen noemen zij die nadi’s.

Nadia’s:
Er zijn drie hoofdkanalen, namelijk ida-nadi, pingels-nadi en sushumna-nadi. Door de ida stroomt maanenergie, passief, introvert, verkoelend en zuiverend. Door de pingala stroomt zonne-energie, verwarmend, actief en rationeel. Sushumna-nadi is het kanaal voor het ontwaken van het spirituele bewustzijn.

Alberto neemt ons mee in de stroming van de levenskracht in de belangrijkste kanalen en punten van het subtiele energie lichaam. Yogatechnieken om de helende flow te versterken en te harmoniseren brengen ons dieper in contact met ons innerlijke Zelf.

Ook deze dag is uniek in Nederland. Een prachtige gelegenheid om de kracht van de yoga te ontdekken vanuit deze oude kennis! Een enorm mooie manier om jezelf te verdiepen!

 


Voor wie

Voor iedereen die zich verdiept in de yoga! De Vereniging van Yogadocenten Nederland erkent deze workshop als nascholing met 6 nascholingspunten per dag! Dus 12 punten voor het hele weekend!

Door wie

Alberto Paganini

Alberto is doctor in de filosofie en een uitstekende yogaleraar en adembegeleider met meer dan 35 jaar ervaring. Hij beoefent, bestudeert en onderwijst yoga met hart en ziel. Hij was en is steeds in contact met veel leraars, methodes en meesters en ontwikkelt een eigen weg. Sinds ’93 verblijft hij in België waar Yoga Soma en de Soma Yoga leraren opleiding heeft opgericht. Auteur van het boek ‘Prana Yoga Flow’, Ankh-Hermes 2010.

 


Wanneer wordt de workshop gegeven?

Data: Zaterdag 20 mei 2017 – Zondag 21 mei 2017
Tijdstip: 10:00 – 13:00
14:00 – 17:00
Locatie: Yogacentrum Smrti
Kosten: Kosten per workshop zijn €90,- voor een hele dag, inclusief lunch. Voor 2 dagen €175,- inclusief lunch, inclusief btw. Early bird €165,- (aanmelding én betaling vóór 20 maart 2017)

Voor deze workshops is een annuleringsbeleid:
bij de workshops is het annuleren kosteloos tot 4 weken voor aanvang (vóór 22 april 2017). Annuleer je tussen 22 april en 12 mei, dan is de helft van het workshop bedrag verschuldigd; annuleer je binnen 1 week (na 12 mei 2017) voor de workshop dan is het hele workshop bedrag verschuldigd.