Chakra yoga

Structuur waarlangs je jezelf leert kennen

Rooster

Sfeerverslag Chakra yoga

Door Jacqueline van der Pijl, yogabeoefenaar bij Smrti


In de Chakra yogalessen van Cees werk je met yogaoefeningen aan een gezond emotioneel en energetisch evenwicht aan de hand van het chakrasysteem.


Reis langs vijf van de zeven hoofdchakra's

Na tien jaar lidmaatschap, weet ik de weg naar Yogacentrum Smrti blindelings te vinden. Toch zit ik niet helemaal onbevangen in de Namastézaal. Vanavond geeft Cees Chakra yoga en dat is voor mij nieuw. Hij bijt de spits af met de vraag: “Weten jullie wat een chakra is”. Voor Cees is het hoe dan ook niets lichamelijks, maar wat is het dan wel?


In de yogawereld zijn chakra’s energiepunten in een bepaald deel van je lichaam. Je kunt ze niet zien of aanraken, zoals bijvoorbeeld een spier of specifiek lichaamsdeel. Je hoeft er ook niet niet per se in te geloven.  Laten we het dus gewoon ervaren. Kortom, we gaan met een open mind een reis maken langs vijf van de zeven hoofdchakra's.

 

“Hoe weet je dat je hier nu zit”, zegt Cees vervolgens. Ik neem even de tijd om deze vraag te beantwoorden. In stilte. Ik voel mijn zitbotjes op de mat en laat de rest van mijn gedachten los. Zonder het te beseffen, maak ik contact met mijn eerste chakra. Het ligt onderaan de wervelkolom en staat voor veiligheid en stabiliteit. Ik ‘ben’ staat hier centraal.

Chakra-special

In de regel behandelt Cees een chakra per les, maar vanavond heeft hij een 'special' voor ons in petto. We gaan vijf chakra’s activeren. Van boven naar beneden, dus van je keel (vijfde chakra) naar je stuitje (eerste chakra). Het vijfde chakra staat voor authenticiteit en zelfexpressie. Is het in balans, dan ben je helemaal jezelf. “Wie dit nu ervaart, is klaar en kan naar huis”, zegt Cees. In plaats daarvan geven we onze keelchakra een boost om ‘ons ware zelf’ te stimuleren. En dat loont. Velen van ons leven onbewust naar regels “van hoe het hoort” en dat kost moeite. Jezelf zijn niet.


Daarna dalen we af naar het midden van onze borst ofwel ons hart. Deze chakra staat voor samenzijn, zachtheid en vriendelijkheid. Ik heb lief staat hier centraal. Een gebalanceerd hartchakra kan liefde geven en ontvangen in relatie met onszelf en anderen. Met soepele, ronde, rustige bewegingen in ons bovenlijf, schouders en armen maken we contact met het hartchakra.


Het derde chakra ligt rond de navel en staat voor daadkracht. Ik ‘kan’ en ‘wil’ staat hier centraal. Het is de kern van je lichaam en wordt daarom ook wel het krachtcentrum van je lichaam genoemd. We schakelen over naar houdingen waarin we wel wat wilskracht kunnen gebruiken. Ik begin al iets van een logica in het chakrasysteem te ontdekken.


We dalen nog een stukje verder af naar het gebied tussen schaam- en heiligbeen in: het tweede chakra. Het staat voor vertrouwen in jezelf en de ander. Ik ‘voel’ staat hier centraal. Het houdt verband met beweging en verandering. Oefeningen die dit chakra ondersteunen gaan over het bekkengebied. Daarom schakelen we over naar een serie heupopeners.

Eindontspanning: nul-comma-nul

De yogales wordt afgesloten in een liggende houding waarin ik niets hoef. Heerlijk! Zo ben ik weer in het eerste chakra beland. Ik ‘ben’ en verder niets. Nul-komma-nul. Na een heerlijk kopje thee verlaat ik de yogales met de gedachte: hier wil ik wel meer van weten.


Wil je ook weten welke filosofie er achter Chakra yoga zit en tegelijk werken aan een gezond emotioneel en energetisch evenwicht? Bekijk dan het actuele rooster en reserveer je Chakra yogales!

Share by: